Sernik z brzoskwinią

 
Dobry wieczór Kochani. Wielkanoc za pasem, wiosna nadchodzi! Chociaż podobno tego weekendu temperatura ma spaść poniżej 10 stopni.. Brrrrrrr. Dzisiaj polecam upiec serniczek na weekend. A jeśli Wam posmakuje- możecie zrobić powtórkę na święta😊 To tradycyjny sernik z soczystymi brzoskwiniami skąpanymi w cukrowej zalewie. Całość bardzo syta, świąteczna i orzeźwiająca. Polecam!
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
0,5 szklanki cukru kryształu
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń w syropie cukrowym
Składniki na sernik:
1 ½ kg dwu-trzykrotnie zmielonego sera białego
500 g cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru
12 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g margaryny
Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i po łyżce zmielonego sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. 
  
 
Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. 
 
WYKONANIE:
ciasto kruche
.de 
 ½ masy serowej
  
 
brzoskwinie
½ masy serowej
 
½ ciasta kruchego
 
pieczemy ok. 1 h 10 min w temp 180 stopnu.
 
zostawiamy w piekarniku do ostudzenia
 
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Druga połowa ciasta jest starta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na tarce o dużych oczkach. możesz też pokruszyć w palcach nad sernikiem🙂 szczęśliwego nowego roku 🎉 Mariola

      Usuń
    2. Dziękuję. Mariolka i dla Ciebie wszystkiego dobrego. Myslisz ze mogę zamrozić i wtedy zetrzec to ciasto? Wygląda obłędnie

      Usuń
    3. Hej, dokładnie tak-zamrożone bardzo dobrze się ściera i nie lepi do rąk 👍🙂

      Usuń