Indyk pieczony faszerowany

 

Nie zawsze będzie słodko😊 Czasami spróbuję Was zachęcić do zrobienia czegoś zupełnie innego niż ciasta. Już niedługo Wielkanoc , więc przygotowałam propozycję obiadu innego niż codzienny. Złocisty, z mocno przyrumienioną, przesiąkniętą aromatem ziół i warzyw skórką. Soczyste, delikatne indycze mięso idealne na świąteczne okazje.
Składniki :
Mięso:
3 kg indyk - uwaga, jeśli indyk waży więcej czas pieczenia wynosi odpowiednio: 
dla 4 kg- 3 h
dla 4 i pół kg - 3 godz. 30 min
Marynata:
6 łyżek oliwy z oliwek
musztarda
miód 
Papryka w proszku
Pieprz czerwony
Sól
Rozmaryn
Majeranek
Curry
 
Warzywa:
2 duże marchewki
Mały Seler
100 g świeżej żurawiny
Rozmaryn
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, papryka chilli
 
Dodatkowo:
Rękaw do pieczenia mięsa lub folia
Naczynie żaroodporne
WYKONANIE:
Indyka*oczywiście wypatroszonego:)nacinamy w widocznych na zdjęciu miejscach(klatka piersiowa- wzdłuż)
Faszerujemy warzywami
  
 
 
Zaszywamy nićmi do szycia mięsa
Marynujemy
  
 
 
Pieczemy 1 godzine w rękawie (temp 190 st.)

 
 
Następnie zdejmujemy rękaw i pieczemy jeszcze 1 h w dolnej części naczynia 
 żaroodpornego, na dolnej półce piekarnika
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz