Ciasto kawowe

Pora na nowy przepis- być może przyda Wam się w te Święta, a to już za tydzień – więc Kochani- ostatni dzwonek. A zaproponuję Wam tortową wersję tiramisu- bardzo bogato nasączoną, z sowitą dawką mocnego amaretto. Włoch obraziłby się za dodatek żelatyny w masie jajecznej- ale tak jest po prostu bezpieczniej.. Jeśli oczekujecie ciasta kremowego, nie nazbyt sycącego- a idealnego jako deser po świątecznym obiedzie- możecie pokusić się o wykonanie. Niby tort – a lekki i puszysty jak pianka. Pianka z „prądem”J
Składniki na biszkopt:
6 jaj          
szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Z jednego blatu literatką wycinamy biszkopty
Masa tiramisu I:
¾ szklanki kremówki
fix do śmietan lub masa śmietanowa
cukier puder do smaku
250 g serka mascarpone
Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy).
Masa tiramisu II:
5 żółtek
1/3 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
500g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
Jaja dokładnie sparzamy! Oddzielamy żółtka od białek. Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty syrop. Żółtka ubijamy na puch, 
stopniowo dolewając syrop cukrowy.
 Miksujemy na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone
 a następnie stopniowo żelatynę.
Nasączenie:
5 łyżek kawy sypanej + 5 łyżek cukru- zalewamy 400 ml wrzącej wody , następnie odcedzamy fusy i studzimy.
Po ostudzeniu wlewamy 150 ml amaretto bądź innego, mocnego migdałowego likieru. Całość mieszamy
Dodatkowo:
3-4 łyżki kakao deserowego ekstra gorzkiego
 WYKONANIE:
 
nasączony biszkopt (nie żałujemy ponczu!:))
 
masa tiramisu I
 
blat biszkoptowy nasączony bogato ponczem
 
masa tiramisu II 
 
biszkopciki nasączone ponczem
 
całość obficie posypujemy kakao z odrobiną kawy sypanej
Schładzamy w lodówce minimum 3- 4 godziny.
Smacznego!

3 komentarze: