Miodowe Ciasto z marmoladą z pigwy

Witam Was bardzo serdecznie po niedzielnym wypoczynku i poweekendowo zapraszam na kolejną, jesienną wersję miodownika... Dziś serwuje go Wam w wersji z marmoladą z pigwy( a więc lekko kwaskowy) i z kawową posypką. Dobry balans słodkości, bowiem krem grysikowy sam w sobie jest dość słodki i po większej dawce ciasto mogłoby stać się zamulające- tutaj jednak dodatek kawowej goryczki i kwasku pigwy równoważy poziom słodyczy:) Najlepsze na drugi , trzeci dzień- wtedy jest spójną, wilgotną całością. 
 Składniki na ciasto miodowe:
·         50 dag mąki pszennej
·         2 jaja
·         10 dag margaryny
·         4 łyżki miodu
·         2 łyżeczki sody
·         30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Składniki dodatkowe:
 słoik marmolady z pigwy
nasączenie: pół szklanki gorącej wody+ 2 łyzki kawy rozpuszczalnej+ łyżka cukru
+ kieliszek spirytusu
2 łyżki kawy sypanej + 2 łyżki kakao

Masa:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
sok z 1 cytryny
kostka masła
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Dokładnie miksujemy.
WYKONANIE:
blat miodowy+ nasączenie + 3-4 łyżki marmolady z pigwy
 
1/ 3 masy
 
blat miodowy+ nasączenie + 3-4 łyżki marmolady z pigwy+1/ 3 masy
 
blat miodowy+ nasączenie + 3-4 łyżki marmolady z pigwy+1/3 masy
posypujemy przez siteczko kawą wymieszaną z kakao
 Schładzamy w lodówce .
 
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajnym pomysłem było zastosowanie marmolady z pigwy, bo w sumie raczej rzadko się tych przetworów u nas używa. Ja jestem zdania, że jeżeli chcę zrobić coś pysznego na słodko to inspiracji szukam w serwisie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdzie za każdym razem coś odnajdę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam p. Anno i dziękuję za komentarz. Na przyszłość jednak proszę o nie wstawianie linków do strony firmy Wedel wplecionej w komentarz- nie współpracujemy ze sobą- nie chcę wprowadzać w błąd Moich Czytelników.
    Jeśli firma Wedel wyraża chęć współpracy ze mną- zapraszam do kontaktu- jest na stronie. Cenię jawną i rzetelną reklamę.
    Pozdrawiam, Mariola http://znowcosupieklam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Skomplikowany przepis dla nie wytrawnego piekarza. Muszę wczytać się bardzo mocno,a mam do wykorzystania pigwy z nalewki :/ Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, nie taki skomplikowany, dasz radę 😉 to trochę taka tradycyjna Stefanka przełożona marmoladą z pigwy i kawowym akcentem🙂 pozdrawiam Mariola

      Usuń
  4. Narazie walczę ze spodami... Ufff... Beata

    OdpowiedzUsuń