Ciasto Usta Murzyna

 
 
 
Tego dziwaka robiłam jeszcze w wakacje, gdy było ciepło, a ciacho musiało przetrzymać wysokie temperatury- i sprawdziło się fenomenalnie: krem nie wypływał a sam przekładaniec wyglądał cały czas równie zachęcającoJ  Ciasto nazywane jak w tytule, bądź też Usta Adama lekko zmodyfikowałam- jak to jaJ Zamiast kupnych biszkoptów wykorzystałam blat pozostały od przerośniętego biszkopta, krem budyniowy zastąpiłam masą śmietanową , w której zatopiłam kryształy pomarańczowej galaretki. Całość bardzo smaczna , nie za słodka- jak ciasto do herbaty- nie jak deser- według mnieJ Jeśli chcecie , aby nabrało bardziej wysublimowanego smaku- nasączcie biszkopt mocno ponczem herbacianym.
Składniki na biszkopt:
8 jaj
szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ duże opakowanie okrągłych biszkoptów lub ciastek powycinanych z biszkopta
+ słoik marmolady
 Białka miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka i olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy. Biszkopty przekładamy marmoladą i wykładamy na część masy biszkoptowej.
 Zalewamy pozostała masą biszkoptową. 
Pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni . Studzimy. Wierzch ścinamy.
Składniki na masę śmietanową:
5 łyżek masła
7  łyżek cukru pudru
660 g śmietany 18 % tłuszczu
śnieżka w proszku
4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
+ opakowanie galaretki pomarańczowej rozrobionej w 1 szklance wody
Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę, miksując aż masa będzie gładka. Pod koniec wsypujemy śnieżkę w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Dodajemy pokrojona w kostkę galaretkę i mieszamy.
Dodatkowo:
½ tabliczki gorzkiej
WYKONANIE:
biszkopt + ewentualnie nasączenie+masa z galaretką
wyrównujemy
 
tarta czekolada
 Smacznego!

1 komentarz: