Ciasto Pingwinek

 
 „Pingwinek” to moja wersja ciasta Kinder Pingui. Poczwórnie(!) czekoladowe ciasto(dwa blaty czekoladowego biszkoptu i dwa rodzaje czekoladowej polewy. „Czekoladowa czekoladowość" przełamana masą śmietanową z dodatkiem cytrynowej galaretki.  Jak wiecie, zamiast kremówki często wykorzystuję do mas śmietanowych śmietanę 18 %- tak stało się i tym razem. Masa nie zasładza, a daje przyjemny, mleczno- cytrynowy akcent. Bardzo polecam- ciasto „poszło” prawie całe 1 dnia;) Tym razem wykonałam w okrągłej formie o średnicy 26 cm.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Pod koniec dodajemy kakao i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równej grubości blaty.
Polewa I:
5 łyżek cukru
1 łyżka żelatyny rozrobiona w 2 łyżkach gorącej wody
3 łyżki kakao
100 g masła lub margaryny
5 łyżek śmietany 18% tłuszczu
Cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy. Do masy dodajemy śmietanę i szybko roztrzepujemy widelcem.
Masa śmietanowa:
400 g śmietany 18% tłuszczu lub jogurtu greckiego
300 g masła roślinnego
5-6 łyżek cukru pudru
1 opakowanie „Śnieżki”
galaretka cytrynowa rozrobiona na pół szklanki gorącej wody
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Masło miksujemy z pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę i ucieramy. Wsypujemy śnieżkę i miksujemy, następnie dodajemy ostudzone: galaretkę i żelatynę. Miksujemy do uzyskania gęstej masy* masa szybko tężeje.
Polewa II:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
3-4 łyżki masła
3 łyżki kakao
Puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Przez sitko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.
WYKONANIE:
blat czekoladowy
 
½ masy śmietanowej
 
polewa I( czekamy ,aż stężeje)
 
½ masy śmietanowej
 
blat czekoladowy
 
polewa II

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. ale świetny przepis idealny na urodziny mojej małej kuzynki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i super nazwa :). Dla czekoladoholików będzie idealne ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjna „Czekoladowa czekoladowość" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny pingwinek, czekoladowa rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto,musi być pyszne:)
    Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłam do Ciebie w poszukiwaniu inspiracji na imieninowe ciasto ale chyba już zostanę na dłużej :) Pingwin mnie urzekł, wertuje kolejne strony :P Eh!
    W wolnej chwili zapraszam do siebie :) http://dzwoneczekwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń