Ciasto Filozofa

Dziś obiecane jakiś czas temu ciasto Filozofa. To przekładaniec z kilkoma rodzajami ciasta: biszkopta, ucieranego ciasta makowego oraz słodkiej warstwie kokosowej bezy. Słodycz swą zawdzięcza także kremowi na bazie budyniu waniliowego oraz masie z jabłek i galaretki. Zdecydowałam się go przygotować, bo to ciasto dość efektowne, a przeznaczeniem jego była specjalna okazja i podobno się dobrze sprawdziło J Może posmakuje również i Wam- polecam! Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki „Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji”.
Składniki na ciasto makowe:
250 g margaryny
½ szklanki suchego maku
szklanka cukru pudru
6 jaj
3 łyżki śmietany 18 % tłuszczu
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z pudrem na pulchną masę, stopniowo dodając żółtka, mak, mąkę z proszkiem i śmietanę. Dokładnie ucieramy.
Białka miksujemy na sztywno. Delikatnie łączymy z ciastem. Przechodzimy do przygotowania ciasta kokosowego.
Ciasto kokosowe:
4 białka
250 g cukru pudru
250 g wiórków kokosowych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na końcu wsypujemy kokos wymieszany z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Przygotowanie i pieczenie ciasta makowo kokosowego:
½ ciasta makowego
 
ciasto kokosowe( delikatnie wykładamy i rozsmarowujemy)
 
½ ciasta makowego
 
Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni.  Studzimy.

Biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
aromat waniliowy
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem cukru. Gdy będą miękkie dodajemy suche galaretki. Studzimy.
Masa budyniowa:
½ l mleka
2 budynie waniliowe
8 łyżek cukru( lub do smaku)
250 g masła
Z budyniów, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem.
Dodatkowo:
WYKONANIE:
ciasto makowo- kokosowe
½ masy budyniowej
 
masa jabłkowa
 
½ masy budyniowej
 
biszkopt
 
polewa
 
Smacznego!
Świąteczne słodkości!

10 komentarzy:

  1. Jakie wspaniałe ciasto! Znowu wielowarstwowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zarówno ciasto jaki i jego nazwa rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos, mak Mariola same pyszności. Nieźle wyszła Ci ta modernizacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto widać pracochłonne, ale masz racje wygląda bardzo efektownie, tyle warstw, pewnie smakuje obłędnie, buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycające ciasto, ale się napracowałaś, ale efekt końcowy jest fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale się napracowałaś, kobieto! Ale było warto, bo wyszło pięknie! gratulacje!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Co zrobic z 4 zoltkami ktore zostaja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać do rozrobionych w mleku surowych budyniów i zagotować, następnie postępować według schematu:Z budyniów, mleka, żółtek i cukru gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem.

      Usuń