Ciasto przekładane bez pieczenia

A dzisiaj dowód na to, że do przygotowania warstwowego ciasta wcale nie musimy uruchamiać piekarnika. Bazą do przekładańca są herbatniki oraz jeden wafel, który ma zapewnić stabilność podstawy J  Pierwszoplanowe role grają jednak słodkie masy ( na bazie kaszy manny) oraz mus brzoskwiniowy, który równoważy słodycz kremowej rozpusty. Całość oblana polewą czekoladową. Smak ( jeszcze) lata: owocowy, lekki przekładaniec, który najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu.
Składniki bazowe:
·         2 opakowania herbatników ( 2 x 150 g)
·         1 prostokątny wafel
Składniki na masę brzoskwiniową:
·         850 g brzoskwiń
·         2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Z brzoskwiń wyciągamy pestki i kroimy na małe cząstki. 
Wrzucamy do blendera i miksujemy na płyną masę.
Przelewamy do garnka i gotujemy ok. 3 minuty.
Wsypujemy galaretki i gotujemy jeszcze ok. 1 minutę. Studzimy.
Składniki na masę z kaszy manny:
·         1 litr mleka
·         10  czubatych łyżek manny
·         cukier waniliowy
·         szklanka cukru pudru ( z czubem)
·         250- 300 g masła
·         1 łyżka kakao
Mleko gotujemy z cukrem waniliowym i kaszą manną do zgęstnienia (konsystencja gęstego budyniu). 
Studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce ostudzonej manny stale miksując.Powstanie dość gęsta masa.
Dzielimy ją na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy.
WYKONANIE (blaszka 22 x 25cm):
wafel
½ masy brzoskwiniowej
herbatniki
masa z kaszy manny z dodatkiem kakao
herbatniki
½ masy brzoskwiniowej
herbatniki
masa z kaszy manny bez dodatku kakao
herbatniki
Całość wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny ( herbatniki zmiękną, a całość przesiąknie owocowym aromatemJ).
Smacznego!
Lato w pełni!
Lekkie desery bez piekarnika vol 2

16 komentarzy:

  1. Piękne i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasta bez pieczenia:) Twoje z pewnością świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle pięknie u Ciebie :) Ciasta bez pieczenia są świetne, kradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :) koniecznie do wypróbowania ja zrobię malinami :) Pozdrawiam Delicious Tibits

    OdpowiedzUsuń
  5. Mariolu jesteś specjalistka nr 1 od wszelkich przekładańców - wychodzą Ci rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada swietnie! Bardzo lubie takie przekladance, ale wole je jesc niz robic;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacho wygląda rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super az nie chce sie wierzyc ze bez pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w telefonie nie czytelne składniki :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, właśnie nie wiem czemu w wersji mobilnej robią się takie brzydkie odstępy:( Spróbuję coś na to poradzić- tym czasem pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  10. Wygląda to pięknie i smacznie :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Mogłabym dostać ten przepis na e-maila?

    OdpowiedzUsuń