Ciasto Knoppers


Pora na kolejne ciasto z cyklu „wypiek a’la batonik”J Tym razem na tapetę wzięłam popularnego Knoppersa. W oryginale to ciasto widnieje u mnie w przepiśniku pod nazwą: Tort orzechowy na waflach. Nazwa jednak niewiele mówi, bo samo ciasto jest owszem- na waflach, ale pieczone. Dodatkowo mamy tutaj biszkopt oraz krem kokosowy z dodatkiem bułki pszennej. Moim zdaniem jednak o podobieństwie do niemieckiego wafelka przesądza ciasto orzechowe pieczone na waflach. Poezja dla wielbicieli bakalii( orzech włoski w połączeniu z kokosem to nie lada gratka dla podniebienia)J.
Składniki na ciasto orzechowe na waflu:
·         7 jaj
·         ¾ szklanki cukru
·         200 g orzechów włoskich
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1 łyżka bułki tartej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         2 wafle ( dopasowane do formy, w której pieczemy)
Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę, dodajemy żółtka, mąkę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i orzechy. 
Miksujemy na najniższych obrotach. Dzielimy na 2 części. Przekładamy do dwóch foremek wyłożonych waflami. 
Pieczemy po 45 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
Biszkopt :
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 
Składniki na krem z kokosem:
·         2 szklanki mleka
·         ¾ szklanki cukru
·         cukier waniliowy
·         15 dag wiórków kokosowych
·         mała bułka pszenna
·         25 dag masła

Bułkę namaczamy w szklance mleka .Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrami. Dodajemy kokos i gotujemy ok. 10 minut.
Następnie dodajemy namoczoną w mleku bułkę i gotujemy jeszcze 5 minut ciągle mieszając.
Gdy masa będzie gęsta- zestawiamy z ognia i studzimy.
Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kokosowej stale miksując,
aż powstanie gęsty krem.
Dodatki:
·         polewa (przepis tutaj)

·         posypka czekoladowy groszek

WYKONANIE:
blat ciasta orzechowego na waflu
½ kremu z kokosem
biszkopt
½ kremu z kokosem
blat ciasta orzechowego na waflu
polewa + posypka
Ciasto należy zostawić na noc w lodówce, aby wafle dobrze zmiękły- ciasto będzie łatwiej kroić.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Można śmiało powiedzieć....bycze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków :) Wygląda wspaniale, takie wysokie i tyle warstw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto ! Świetny blog! Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł :) jeszcze knoppersa w takim wydaniu nie jadłam, ale na pewno jest przepyszny, z tego co widać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. osz Ty.... aż się zaśliniłam przez Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pracochłonne, ale efekt fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń