Kotlety mielone nadziewane kiszoną kapustą


Znów eksperymentuję z tradycyjną wersją kotletów mielonych-lubię urozmaicenia kulinarne na co dzień:) Dziś mam taki oto wynalazek: maxi wersja mielonego z farszem z kiszonej kapusty i cebuli. Smak pozytywnie zaskoczył domowników na tyle, że były dokładki:) 
Składniki na kotlety:
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • cebula
  • namoczona i odciśnięta bułka pszenna
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
 Mięso, cebulę i bułkę mielimy w maszynce 1 raz. Wbijamy jaja i przyprawiamy do smaku. 

Wyrabiamy dokładnie rękoma.

Składniki na farsz z kapusty:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1-2 cebule
  • 1 jajo 
  • sól
  • pieprz 
  • majeranek
Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy. Dodajemy kapustę. Smażymy ok 3 minuty.
Mielimy w maszynce. Dodajemy jajo i doprawiamy do smaku.

WYKONANIE:
Kulkę farszu mięsa mielonego rozpłaszczamy na płaskim talerzu. Wykładamy na środku farsz z kapusty. 
Formujemy( zawijając boki) walec( jak kartacz)

Smażymy w dość głębokim oleju( na małym ogniu) pod przykryciem, po 4-5 minut z obu stron.





Smacznego!

3 komentarze: