Gulasz wieprzowy z warzywami i groszkiem


A dziś przepis na obiad, który praktycznie robi się sam:) Wystarczy tylko pokroić potrzebne składniki, podsmażyć cebulę i mięso...no i czekać...Dość długo bo gulasz to danie, które potrzebuje około dwóch godzin duszenia. Ale smak wynagradza trud czekania. Potrawa jest niezwykle aromatyczna i bogata w warzywa, a smakuje jak popularne "Kociołki"słoikowe z gotowymi daniami, ale wiemy co jemy;)


Składniki:
  • 400-500 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/4 małego selera
  • 300 g pieczarek
  • pół puszki zielonego groszku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
Dodajemy pokrojone w kostkę mięso.Smażymy ok 2-3 minuty.

Przekładamy do sporego garnka. Dolewamy ok 600 ml wody. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych. Dusimy 20 minut.
Marchew, seler, pieczarki kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa z cebulką.Dusimy ok. 2 godziny,na najmniejszym ogniu,co jakiś czas uzupełniając wodą.
Na 5 minut przed końcem duszenia, dodajemy groszek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Taki gulasz z pewnością znajdzie wielu amatorów. Mogę się do nich zaliczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.... tak nagle, zupełnie niespodziewanie zrobiłam się potwornie głodna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana wczoraj takie delicje a dziś gulasz. Rozpieszczasz nas jednym zdaniem :)

    OdpowiedzUsuń