Sałatka z tuńczykiem






Dziś zaproszę Was na sałatkę z tuńczykiem w roli głównej. Przepis na nią jest w mojej rodzinie od lat. Praktycznie każde święta przysmak ten raczył mnie i moich bliskich swoim smakiem. Ta sałatka zawsze "schodzi" u nas jako pierwsza spośród kilku ze stołu świątecznego. A to o czymś świadczy:))
Poza tym, czyż połączenie tuńczyka z ryżem wystarczająco nie rozbudza już smakowej wyobraźni?

Składniki na sałatkę z tuńczykiem:
  • 2 saszetki białego ryżu ( lub 200 g)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • pół strąka czerwonej papryki
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • ok. 9 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz
Ryż wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 13 minut. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Chłodny ryż przekładamy do sporej miski i "rozluźniamy" lekko drewnianą łyżką( aby nie miał zbitych bryłek).


Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do ryżu.


Paprykę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do sałatki.


Tuńczyka odcedzamy z oleju. Wykładamy na talerz i rozgniatamy widelcem na małe kawałeczki. 


Dodajemy do sałatki. 


 Jaja siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do całości i posypujemy szczyptą pieprzu.



Dokładnie mieszamy.


 Następnie dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Znów mieszamy.



Wierzch sałatki dekorujemy zieleniną.


Smacznego!


Jajka na Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz