Ciasto Cytrynowiec




Lekkie jak puszek, orzeźwiające i wiosenne- takie jest to ciasto. Idealne także na lato, swoją delikatnością zachwyca podniebienia dorosłych i dzieci. Słodycz masy śmietankowej doskonale współgra  z cytrynowym kremem. Cytrynowca wypatrzyłam w gazetce kulinarnej i już wiedziałam, że muszę go zrobić:) Sprawdził się idealnie na Święta Wielkanocne i stanowił nie lada konkurencje dla pozostałych ciast:)


Składniki na ciasto "Cytrynowiec"

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. 
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.


Krem cytrynowy:
  • 500 ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie cytrynowe *lub śmietankowe( ja dałam 1 cytrynowy i 1 śmietankowy)
  • 2 jaja
  • galaretka cytrynowa
  • 200 g margaryny
Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy 150 ml zimnej wody i budynie w proszku.
Pozostałą wodę gotujemy. Na wrzącą wodę wlewamy roztwór budyniowy. Gotujemy chwilę. Wsypujemy galaretkę cytrynową i mieszamy. Lekko studzimy ( ale ma być lekko ciepły)


Białka miksujemy na sztywno. Łączymy z lekko ciepłym budyniem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Margarynę miksujemy na puch. Dodajemy partiami ostudzoną masę i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.


Masa śmietanowa:
  • 500 ml kremówki
  • 2 "śnieżki" i 2 fixy do śmietany lub masa śmietanowa w proszku
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śnieżki i fixy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodatkowe składniki:
  • pół paczki herbatników lub ciasteczek maślanych
  • polewa
WYKONANIE CIASTA CYTRYNOWIEC:
  • ciasto biszkoptowe + krem cytrynowy
  • masa śmietanowa

  • herbatniki

  • polewa


Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego przed podaniem warto je wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Cyrtynowca przechowujemy w lodówce.



Smacznego!
Przepis na chwilę kawowej przyjemności

8 komentarzy:

  1. Witam ponownie , bo widzę że Pani piecze w małej blaszce,
    jaka to blaszka wymiary jej ...
    Bo te ciasta są takie pięknie wysokie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Wymiary blaszki to 22x 25 cm. Ale nie zawsze piekę w tej. Najczęściej robię w niej biszkopty, a ciasta z jednej blachy piekę w tradycyjnej blasze:)

      Usuń
  2. Witam:)A czy można upiec w tradycyjnej blasze czy wyjdzie niski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Można upiec w tradycyjnej blasze, wyjdzie nieco niższy( ale nie niski:)). Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Mam pytanko czy herbatniki namaczać.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto naprawdę pyszne warte powtórzenia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń