Ciasto Biedronka





Przyszła wiosna- pora szukać inspiracji w naturze:) Wszystko budzi się do życia, nabiera kolorów.. Tytułowa biedronka była właśnie moją inspiracją do wykonania tego ciasta. Pomyślałam, że borówki amerykańskie( dostępne w większości supermarketów), które ostatnio kupiłam, wykorzystam by stworzyć biedroneczce kropki, natomiast galaretka truskawkowa spotęguje wrażenie podobizny do tego uroczego stworzonka:) Biszkopt przekładany jest masą z waniliowej kaszki manny, a całość przełamana lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi, które jednocześnie mocno nasączyły ciasto. Ta bardzo wiosenna i orzeźwiająca propozycja najlepiej smakuje mocno schłodzona.

Składniki na biszkopt:

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, pod koniec dodajemy cukry. 
Ubijamy na sztywną bezę.
Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach.
  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy.
 Wykładamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
 Po ostudzeniu kroimy na 3 równe części.

 Składniki na masę z kaszki waniliowej:

  • 2 opakowania kaszki waniliowej (2 x 60 g. typu "Mleczny start")
  • 300 ml gorącego mleka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie mniej słodki krem, cukier puder można pominąć)
 Kaszkę zalewamy gorącym mlekiem.Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
 Masło miksujemy z pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce ostudzonej kaszki. Miksujemy do uzyskania gęstej masy
(będzie gęsta, ale nie będzie idealnie gładka jak budyniowa)

Dodatkowe składniki:
  • pół opakowania borówki amerykańskiej 
  • 2 galaretki truskawkowe ( rozrabiamy w 600 ml gorącej wody)
  • mały słoik powideł śliwkowych

WYKONANIE CIASTA BIEDRONKA:
  • blat ciasta biszkoptowego + warstwa powideł śliwkowych
  • masa z kaszki waniliowej
  • biszkopt + warstwa powideł śliwkowych
  • masa z kaszki waniliowej
  •  biszkopt + warstwa powideł śliwkowych
  • masa + borówki ( lekko wciskamy w masę)

  • galaretka ( zalewamy,gdy galaretka zaczyna dobrze tężeć)

  Schładzamy w lodówce około 2 godziny. 


Smacznego!





Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz:

  1. Biedroneczki są w kropeczki i ciasto Marioli też. :) A do tego wygląda znakomicie. :))

    OdpowiedzUsuń