Tort "Makowa mocca"








Kawa. Najlepsza jest ziarnista, świeżo zmielona, mocna.. Niepowtarzalny aromat, bogaty smak. Postanowiłam wykorzystać jej właściwości tworząc ten przepis.
Nie czas na  słabą, rozpuszczalną małą czarną. Tutaj wyraziste nuty mocnej, parzonej kawy uzupełniają się z aromatem ciemnego kakao w kremie Mocca. Wydawałoby się,że do niego pasuje już tylko proste ciasto- biszkopt jasny, ewentualnie kakaowy.. Ale postanowiłam zaryzykować i podkręcić jeszcze smak tortu włączając do przepisu biszkopt makowy- wszystko bogato nasączone kawą. Czy się opłaciło? Wypróbujcie sami:) Ja jestem na zdecydowane "tak":))

Składniki na biszkopt jasny:
  • 9 jaj
  • 9 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywną bezę.
Do bezy dodajemy po 1 żółtku i dokładnie mieszamy. 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy. 
Wykładamy do tortownicy( standardowy wymiar) i pieczemy 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Studzimy i wyjmujemy z tortownicy( radzę nie smarować boków tortownicy tłuszczem- wtedy biszkopt nie opadnie).

Biszkopt jasny kroimy na dwie części.

Biszkopt makowy:
  • 3 jaja
  • 2/3 szklanki maku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak mielimy 2 razy.
Mąkę i proszek przesiewamy.
Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę(będzie dość rzadka). 
Do masy jajecznej dodajemy partiami mak na przemian z mąką z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy do uzyskania konsystencji widocznej na zdjęciu:
Wylewamy na tortownicę i pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni.


Krem Mocca:
  • 3 czubate łyżki kawy mielonej
  • 250 ml wrzącej wody
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 250 g cukru
  • 400 g masła 
Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. 
Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka.
Do przecedzonej kawy dodajemy kakao i cukier. 
Gotujemy do "nitki".
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.



Dodatkowo:

  • wiórki czekolady białej, deserowej
  • okruszki z ciasta jasnego
  • płatki migdałowe
  • poncz( 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 150 ml gorącej wody + 2 łyżeczki spirytusu)
WYKONANIE:
  • blat biszkoptu jasnego+ poncz kawowy
  • krem
  • blat ciasta makowego+ poncz kawowy
  • krem

  • blat biszkoptu jasnego
  • krem+boki: krem
  • dekoracja: wiórki czekolady mlecznej i białej, płatki migdałowe


Tort nie ma superregualarnych warstw jak od linijki ze względu na nasączenie, ale to właśnie czyni go bogatym w smaku. Jeśli zależy Wam na wyraźnych liniach warstw- pomińcie dodatek ponczu:)






Smacznego!



3 komentarze:

  1. Fajny pomysł z tą warstwą makową w środku. Taka niespodzianka podczas degustacji :) U mnie dziś również tort z nutką kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie - taki wysoki i elegancki tort :)

    OdpowiedzUsuń