CIASTO: MAK, SER, JABŁKA





Chyba każdy pasjonat wypieków doskonale zna książkę autorstwa siostry Anastazji. 
Owa publikacja wpadła także w moje ręce, a dla odmiany w moje oko wpadło ciasto:"Mak,ser,jabłka,orzechy". 
W mojej wersji pominęłam jednak wariant orzechowy i zastąpiłam go kruchym ciastem. 
Niemniej jednak ciasto siostry Anastazji było dla mnie bazą do mojego trzy-smakowego wypieku:) 
Polecam serdecznie osobom, które lubią smak świąt Bożego Narodzenia przez cały rok- jak spróbujecie-zrozumiecie dlaczego:)

1. Ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego
Masło posiekać i dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić w palcach na gruby piasek. Wbić żółtka,wsypać cukier puder. Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną z nich upiec w temperaturze 180 stopni /30 minut. Drugą część schłodzić w lodówce.

2.Masa makowa:

  • 300 g suchego maku
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 200 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • około 15 dag bakalii (orzechy włoskie,rodzynki, śliwka suszona,morele, daktyle- wszystko drobno posiekane)
Mak sparzyć i zmielić 3 razy.
Masło utrzeć z cukrem, Dodać żółtka i dalej ucierać. Powoli dodawać mak, stale ucierając.Na koniec dodać bułkę tartą i bakalie. Następnie  ubić pianę z białek i dodawać partiami do masy makowej lekko mieszając. 
Wyjąć surowe ciasto z lodówki i posmarować 4 łyżkami dżemu porzeczkowego, wyłożyć na nie masę makową.


3. Masa serowa:

  • 500 g sera półtłustego
  • 50 g masła 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka 
  • 4 białka
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • paczka rodzynek
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka i nadal ucierać. Powoli dodawać ser, stale ucierając. Następnie dodajemy budyń ,proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do masy wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową.
Masę serową wykładamy na  surowe ciasto z surową masą makową.

Wstawiamy do piekarnika na 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż całkowicie wystygnie.Wtedy przechodzimy do robienia masy jabłkowej.

4. Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • pół szklanki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć z cukrem około 5 minut. Dodać sypką galaretkę. Energicznie wymieszać do rozpuszczenia galaretki.

Masę jabłkową ( masa jabłkowa ma być lekko ciepła) wyłożyć na wystudzone ciasto serowo-makowe. Przykryć upieczonym wcześniej blatem ciasta kruchego. 
Odstawić ciasto do chłodu na pół godziny. W tym czasie można zrobić polewę.

5. Polewa czekoladowo- marcepanowa
  • 100 g masy marcepanowej
  • łyżka masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
Marcepan pokruszyć w mleko, i podgrzewając lekko rozpuścić go. Następnie dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
Ciasto polać polewą.


To ciasto jest warte całego czasu, jaki na nie poświęcimy- gwarantuję:)
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Super się prezentuje, a sądząc po składnikach jest tez na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Myślę, że smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Jest naprawdę smaczne: połączenie sera, maku i jabłek sprawdza się wyśmienicie:) Pozdrawiam:)

      Usuń